Rozwijamy Wasze talenty

Aktualności z życia Stowarzyszenia

Zajęcia kulinarne- poznajemy przyprawy

1 dzień 20 godziny temu

W ostatnich piątek w ramach zajęć kulinarnych udaliśmy się do Muzeum Toruńskiego Piernika. Poznawaliśmy tam przyprawy używane przede wszystkim do pierników. Ponadto zobaczyliśmy jak wyglądają najdroższe przyprawy świata: szafran, kardamon i wanilia.

Czwartkowe wyjście w PRP

5 dni 16 godziny temu

Dziś grupa warsztatowa uczestniczyła w zajęciach pt. "Moje domowe zoo". Mieliśmy okazję dowiedzieć się ciekawych informacji na temat zwierząt, które mogą mieszkać razem z nami w domu. Każdy mógł dotknąć chomika, świnkę morską, szynszyla, jaszczurkę, a nawet węża. Potem udaliśmy się na spacer do parku. Kolorowa jesień była widoczna na każdym kroku. Zbieraliśmy liście, kasztany i żołędzie.

Zajęcia w PRP- uczymy się wysyłać listy:)

6 dni 15 godziny temu

W tym tygodniu utrwalaliśmy najważniejsze wiadomości na temat poczty. Uczyliśmy się jaką rolę pełni listonosz, jak adresować listy i jak wyglądają znaczki. Wybraliśmy się również na pocztę. Każdy sam kupił znaczek i wysłał list. Teraz cierpliwie czekamy na odpowiedzi 🙂

6 dni 20 godziny temu

Podsumowanie projektu "Góry bez barier - Karkonosze 2018"

Zajęcia warsztatowe- witamy jesień

1 tydzień 6 dni temu

Grupa PRP w tym tygodniu wita jesień. Dziś rozmawialiśmy co charakterystycznego dzieje się z przyrodą, jaki kolor mają liście i jakie owoce warto teraz jeść. Wszyscy mieli do wykonania kilka ćwiczeń, które doskonaliły naszą koordynację wzrokowo-ruchową oraz ćwiczyliśmy wrażenia sensoryczne poprzez szukanie różnych przedmiotów w piasku i w makaronie. Na koniec niezbędna nam była nasza bogata wyobraźnia do zrobienia całego gangu ludzików z kasztanów.

Urodziny Malwiny :)

1 tydzień 6 dni temu

Wtorek w PRP był kolejnym dniem do świętowania. Nasza Malwina kończyła 25 lat. Był tort, prezenty, życzenia i wspólna zabawa. Malwince jeszcze raz składamy najserdeczniejsze życzenia!!!

Dzień chłopaka w PRP

1 tydzień 6 dni temu

W poniedziałek cała grupa warsztatowa świętowała Dzień Chłopaka. Na naszych chłopców czekała miła niespodzianka. Dzięki uprzejmości pracowników Zespołu Szkół Samochodowych im. Józefa Bema mieliśmy możliwość zwiedzenia muzeum motoryzacji, które się tam znajduje. Do zbioru muzeum należy 10 samochodów, 98 motocykli i 4 rowery z doczepianymi silnikami. Po powrocie do Stowarzyszenia dalsza część świętowania odbywała się w sali przy słodkim poczęstunku, przygotowanym przez dziewczyny.

Zajęcia kulinarne-kulki orzechowe

2 tygodni 16 godziny temu

Na ostatnich zajęciach kulinarnych robiliśmy czarodziejskie kulki mocy. Były to prawdziwe bomby czekoladowo-orzechowe. Dały nam mnóstwo energii, a dodatkowo były bardzo pyszne.

Wyjście do Muzeum Toruńskiego Piernika

2 tygodni 5 dni temu

Dziś grupa PRP wybrała się do Muzeum Piernika. Dowiedzieliśmy się wielu informacji np. skąd wzięła się nazwa najsłynniejszego toruńskiego piernika, czyli „katarzynki”; jak wyglądały dawne formy piernikarskie oraz jakie przyprawy są używane do pierników. Ponadto każdy z nas zrobił samodzielnie piernika, którego zabrał do domu. To była bardzo ciekawa wycieczka.

3 tygodni 14 godziny temu

Uwaga rodzice i opiekunowie!
Przypominamy, że w tym miesiącu w ramach spotkania dla rodziców (w dn. 28.09.2018) odbyło się niedzielne (23.09.2018) wyjście na koncert.

Następne spotkanie dla rodziców i opiekunów odbędzie się zgodnie z planem (12.10.2018).