Aktualności z życia Stowarzyszenia

Stowarzyszenie "Jestem"

„Człowiek jest wielki nie przez to co posiada, lecz przez to kim jest, nie przez to co ma, lecz przez to czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II Stowarzyszenie "JESTEM" posiada Status Organizacji Pożytku Publicznego Nasze Stowarzyszenie powstało z inicjatywy terapeutów, rodziców dzieci niepełnosprawnych, osób uzależnionych oraz grupy ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych. Jesteśmy Stowarzyszeniem niosącym pomoc dzieciom niepełnosprawnym, dzieciom z rodzin najuboższych oraz potrzebujących wsparcia. Naszą pomocą obejmujemy również dorosłe osoby niepełnosprawne oraz osoby uzależnione. Ważną rolę w naszej działalności odgrywają wolontariusze. Prowadzimy zajęcia terapeutyczne i rehabilitacyjne z wykorzystaniem najnowszych technologii informatycznych oraz blok zajęć integracyjnych, w których komputer odgrywa ważną rolę. Pragniemy nawiązać współpracę z podobnymi ośrodkami w kraju i za granicą. Liczymy, że poprzez nowe kontakty będziemy mieli ułatwiony dostęp do nowoczesnych technologii i urządzeń komputerowych. Kładziemy nacisk na działania w dziedzinie kultury, turystyki i rozrywki. Proponujemy wspólne wycieczki, plenery oraz integracyjne imprezy kulturalno-rozrywkowe. Naszym celem jest również organizowanie szkoleń oraz spotkań terapeutów i wolontariuszy. Nasza obecna propozycja dotyczy trzech bloków programowych, prowadzonych z dziećmi niepełnosprawnymi: Terapia Logopedyczna z Wykorzystaniem Komputera, Program Rozwoju Kreatywności, Programy Integracyjne.
Stowarzyszenie "Jestem"
Stowarzyszenie "Jestem"Stowarzyszenie "Jestem" dodał(a) nowe zdjęcia (16).
Dziś na zajęciach kulinarnych przygotowaliśmy rolady z ciasta francuskiego. W farszu, który razem przyrządziliśmy znalazł się kurczak, brokuły, papryka, pieczarki i cebula. Danie było pyszne i bardzo kolorowe.
Stowarzyszenie "Jestem"
Stowarzyszenie "Jestem"Stowarzyszenie "Jestem" dodał(a) nowe zdjęcia (31) — w Muzeum Dom PRL-u.
Wizyta w Domu PRL-u
Muzeum Dom PRL-u
W czwartek grupa PRP odbyła wyjątkową podróż w czasie - przenieśliśmy się do PRL-u. Dla większej części z nas była to świetna okazja do poznania klimatu tamtych lat, a starsi członkowie naszej grupy warsztatowej mieli możliwość przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Wszystkim wycieczka bardzo się podobała, co było główną zasługą Pani Przewodnik, która ugościła nas w sowim Domu PRL-u.
Stowarzyszenie "Jestem"
Stowarzyszenie "Jestem"Stowarzyszenie "Jestem" dodał(a) nowe zdjęcia (56).
W dniach 13-17.08.2019 odbył się wyjazd pn. „Góry bez barier-Karkonosze 2019”. Głównym punktem programu wycieczki było pokonanie bariery zarówno mentalnej jak i fizycznej w górach tj. Vrbatova bouda. Następnie zwiedziliśmy: Żywe Muzeum Ceramiki w Bolesławcu, Tamę Pilchowicką, Hutę Szkła Kryształowego w Piechowicach, Panoramę Racławicką, Zoo oraz starówkę we Wrocławiu. Wycieczka została zrealizowana dzięki dofinansowaniu Urzędu Miasta Toruń. Duże podziękowania należą się naszym darczyńcom tj. pani Ziółkowskiej, pani Norrmann oraz „Upiększarni Dorota Rybarczyk”.
Stowarzyszenie "Jestem"
Stowarzyszenie "Jestem"Stowarzyszenie "Jestem" dodał(a) nowe zdjęcia (22).
Korzystając z okazji KIS i PRP wybrało się dzisiaj na wystawę dinozaurów. Było egzotycznie! 🙂
Stowarzyszenie "Jestem"
Stowarzyszenie "Jestem"Stowarzyszenie "Jestem" dodał(a) nowe zdjęcia (26).
Stowarzyszenie "Jestem"
Kochani nastąpiła pewna zmiana, ze względów od nas niezależnych, musimy przełożyć dzień naszego wyjścia na Skyway na czwartek (22.08.2019), o godz. 20.00 przy pomniku Piłsudskiego) 🙂

Prosimy zgłaszać w komentarzach kto ma ochotę przybyć, żebyśmy wiedzieli na kogo mamy czekać 🙂