Aktualności z życia Stowarzyszenia

Stowarzyszenie "Jestem"

„Człowiek jest wielki nie przez to co posiada, lecz przez to kim jest, nie przez to co ma, lecz przez to czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II Stowarzyszenie "JESTEM" posiada Status Organizacji Pożytku Publicznego Nasze Stowarzyszenie powstało z inicjatywy terapeutów, rodziców dzieci niepełnosprawnych, osób uzależnionych oraz grupy ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych. Jesteśmy Stowarzyszeniem niosącym pomoc dzieciom niepełnosprawnym, dzieciom z rodzin najuboższych oraz potrzebujących wsparcia. Naszą pomocą obejmujemy również dorosłe osoby niepełnosprawne oraz osoby uzależnione. Ważną rolę w naszej działalności odgrywają wolontariusze. Prowadzimy zajęcia terapeutyczne i rehabilitacyjne z wykorzystaniem najnowszych technologii informatycznych oraz blok zajęć integracyjnych, w których komputer odgrywa ważną rolę. Pragniemy nawiązać współpracę z podobnymi ośrodkami w kraju i za granicą. Liczymy, że poprzez nowe kontakty będziemy mieli ułatwiony dostęp do nowoczesnych technologii i urządzeń komputerowych. Kładziemy nacisk na działania w dziedzinie kultury, turystyki i rozrywki. Proponujemy wspólne wycieczki, plenery oraz integracyjne imprezy kulturalno-rozrywkowe. Naszym celem jest również organizowanie szkoleń oraz spotkań terapeutów i wolontariuszy. Nasza obecna propozycja dotyczy trzech bloków programowych, prowadzonych z dziećmi niepełnosprawnymi: Terapia Logopedyczna z Wykorzystaniem Komputera, Program Rozwoju Kreatywności, Programy Integracyjne.
Stowarzyszenie "Jestem"
Dziś kucharze z dzielnej grupy Miętusów przygotowali kurczęta w różnych wersjach i smakach🐥🍗jako dodatki wystąpiły surówka i ziemniaki🥬🥔 przygotowaliśmy także pomarańcze i cytryny do suszenia🍋🍊
Stowarzyszenie "Jestem"
Dziś grupa podróżników z PRP wyruszyła na podbój Muzeum Rycerzy i Żołnierzyków. Podziwialiśmy setki plastikowych i papierowych figurek z dostępnej kolekcji. Wzięliśmy także udział w krótkich warsztatach, podczas których pani przewodnik opowiedziała nam o czasach początku Państwa Polskiego oraz zwyczajach ówczesnych Słowian i rodów książęcych. Poznaliśmy wiele ciekawych faktów z tamtej epoki, a także stroje i rozmaite przedmioty codziennego użytku 🙂
Stowarzyszenie "Jestem"
W tym tygodniu grupa Miętusów przygotowuje się do kiermaszu świątecznego🎄nasze artystyczne dzieła wymagają wielu godzin pracy, więc już dziś podjęliśmy wyzwanie 💪 w środę zrobiliśmy także domek z naturalnych produktów dla pszczół samotnic „murarek” 🐝 które na wiosnę zapylą nasz ogródek 🌻
Stowarzyszenie "Jestem"
Ostatnio w KISIE mieliśmy przyjemność cofnąć się w czasie do początków państwa polskiego. Mogliśmy zobaczyć jak dawniej się ubierano, czym walczono oraz na własnej skórze mogliśmy się przekonać, czy bylibyśmy w stanie zostać wojami słowiańskimi. Na zakończenie każdy z nas otrzymał monetę z czasów Bolesława Chrobrego i mógł przymierzyć hełmy, kolczugę oraz dzierżyć oręż.
Stowarzyszenie "Jestem"
W ramach październikowej zabawy Klub Integracji Społecznej zaprasza wszystkich chętnych na imprezę Halloween☺️🔥🧛‍♀️🦸🧙‍♀️Czekamy na Wasze świetne stroje!😀🏆

Startujemy w poniedziałek (25.10.2021 r.), o godz. 14:00, w Stowarzyszeniu Jestem. Jest możliwość skorzystania z dowozu na imprezę, jednak ze względu na duże zainteresowanie dowóz może odbywać się w różnych, wcześniejszych godzinach (liczba miejsc jest ograniczona). Osoby zainteresowane dowozem prosimy o kontakt telefoniczny: 510-045-685, do czwartku, do godz. 14.00.

Przypominamy o odwozie i bardzo prosimy zorganizować go we własnym zakresie.
Stowarzyszenie "Jestem"
Grupa Miętusów czerpiąc inspirację z tego, co daje nam jesień przygotowała dziś pyszną zupę krem z dyni 🎃 podawaną z grzankami 🥖 Było wegańsko, zdrowo i pikantnie 😈