Aktualności z życia Stowarzyszenia

Stowarzyszenie "Jestem"

„Człowiek jest wielki nie przez to co posiada, lecz przez to kim jest, nie przez to co ma, lecz przez to czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II Stowarzyszenie "JESTEM" posiada Status Organizacji Pożytku Publicznego Nasze Stowarzyszenie powstało z inicjatywy terapeutów, rodziców dzieci niepełnosprawnych, osób uzależnionych oraz grupy ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych. Jesteśmy Stowarzyszeniem niosącym pomoc dzieciom niepełnosprawnym, dzieciom z rodzin najuboższych oraz potrzebujących wsparcia. Naszą pomocą obejmujemy również dorosłe osoby niepełnosprawne oraz osoby uzależnione. Ważną rolę w naszej działalności odgrywają wolontariusze. Prowadzimy zajęcia terapeutyczne i rehabilitacyjne z wykorzystaniem najnowszych technologii informatycznych oraz blok zajęć integracyjnych, w których komputer odgrywa ważną rolę. Pragniemy nawiązać współpracę z podobnymi ośrodkami w kraju i za granicą. Liczymy, że poprzez nowe kontakty będziemy mieli ułatwiony dostęp do nowoczesnych technologii i urządzeń komputerowych. Kładziemy nacisk na działania w dziedzinie kultury, turystyki i rozrywki. Proponujemy wspólne wycieczki, plenery oraz integracyjne imprezy kulturalno-rozrywkowe. Naszym celem jest również organizowanie szkoleń oraz spotkań terapeutów i wolontariuszy. Nasza obecna propozycja dotyczy trzech bloków programowych, prowadzonych z dziećmi niepełnosprawnymi: Terapia Logopedyczna z Wykorzystaniem Komputera, Program Rozwoju Kreatywności, Programy Integracyjne.
Stowarzyszenie "Jestem"
Dzień pełen obfitości od pikniku po ...W godzinach popołudniowych wybraliśmy się z uczestnikami na wystawe pt.: PLASTER. do CSW. Dzięki świetnej Pani przewodniczce poznaliśmy historie wystawy plakatów i świetnie sie bawilismy.
Stowarzyszenie "Jestem"
Piekny to był dzień. Nie pokonał nas żaden leń.Na piknik pod fontanna się wybraliśmy i cudownie się bawiliśmy :)💚🍎🥐🍢🍦
Były pyszności, różne różności i smakołyki - pieczone dziki:) Hej!!
Stowarzyszenie "Jestem"
Stowarzyszenie "Jestem"Stowarzyszenie "Jestem" dodał(a) nowe zdjęcia (22).
Dziś na zajęciach kulinarnych wykonywaliśmy warzywne szaszłyki . Znalazła się tam cukinia, bataty, bakłażan, papryka i cebula. Było kolorowo i zarazem bardzo zdrowo.
Stowarzyszenie "Jestem"
Stowarzyszenie "Jestem"Stowarzyszenie "Jestem" udostępnił(a) album Aktywizacja zawodowa - warsztaty.
Aktywizujemy się!!!👏😄
Stowarzyszenie "Jestem"
12 lipca wybraliśmy się w ramach zajęć muzycznych do Inowrocławia. Był grill, spacer i inhalacja pod tężniami oraz konkurs "jaka to melodia?". Pogoda nam dopisała i spędziliśmy ten czas w miłej atmosferze. W drodze powrotnej śpiewaliśmy największe polskie hity z lat 90-tych.
Stowarzyszenie "Jestem"
Stowarzyszenie "Jestem"Stowarzyszenie "Jestem" dodał(a) nowe zdjęcia (19).
Dziś na zajęciach kulinarnych robiliśmy ziemniaki faszerowane w dwóch wersjach - jedna na ciepło z pomidorami i mozarellą, a druga na zimno z ogórkiem kiszonym i koperkiem. Efekty naszej pracy były bardzo smaczne 🙂