Aktualności z życia Stowarzyszenia

Stowarzyszenie "Jestem"

„Człowiek jest wielki nie przez to co posiada, lecz przez to kim jest, nie przez to co ma, lecz przez to czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II Stowarzyszenie "JESTEM" posiada Status Organizacji Pożytku Publicznego Nasze Stowarzyszenie powstało z inicjatywy terapeutów, rodziców dzieci niepełnosprawnych, osób uzależnionych oraz grupy ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych. Jesteśmy Stowarzyszeniem niosącym pomoc dzieciom niepełnosprawnym, dzieciom z rodzin najuboższych oraz potrzebujących wsparcia. Naszą pomocą obejmujemy również dorosłe osoby niepełnosprawne oraz osoby uzależnione. Ważną rolę w naszej działalności odgrywają wolontariusze. Prowadzimy zajęcia terapeutyczne i rehabilitacyjne z wykorzystaniem najnowszych technologii informatycznych oraz blok zajęć integracyjnych, w których komputer odgrywa ważną rolę. Pragniemy nawiązać współpracę z podobnymi ośrodkami w kraju i za granicą. Liczymy, że poprzez nowe kontakty będziemy mieli ułatwiony dostęp do nowoczesnych technologii i urządzeń komputerowych. Kładziemy nacisk na działania w dziedzinie kultury, turystyki i rozrywki. Proponujemy wspólne wycieczki, plenery oraz integracyjne imprezy kulturalno-rozrywkowe. Naszym celem jest również organizowanie szkoleń oraz spotkań terapeutów i wolontariuszy. Nasza obecna propozycja dotyczy trzech bloków programowych, prowadzonych z dziećmi niepełnosprawnymi: Terapia Logopedyczna z Wykorzystaniem Komputera, Program Rozwoju Kreatywności, Programy Integracyjne.
Stowarzyszenie "Jestem"
W trosce o bezpieczeństwo nas wszystkich jutro warsztaty funkcjonowania codziennego w PRP odbędą się w formie zdalnej na platformie ZOOM. O godzinie 10.30 zaprasza Pani Oliwia. Link znajdziecie w komentarzu 🙂
PAŹDZIERNIK – Międzynarodowy Miesiąc AAC
Komunikacja wspomagająca i alternatywna ma sens gdy możemy wykorzystać nabyte umiejętności w praktyce. Przedstawiamy Wam rozmowę Oli i Malwiny. Obie mają indywidualne systemy komunikacyjne oraz sprzęt dostosowany do ich możliwości. Podczas śniadania dziewczyny używają zwrotów grzecznościowych oraz mają możliwość komunikowania swoich potrzeb. Wejście w relacje z innym użytkownikiem AAC jest nadrzędnym celem. Codzienne, rutynowe czynności stwarzają ku temu najwięcej okazji.
#AACawerness #AAC
Stowarzyszenie "Jestem"
Podczas ostatnich zajec kulinarnych grupa wspaniałych i coraz bardziej profesjonalnych kucharzy z PRP przygotowała pasztet drobiowy z warzywami i rosół. Nowością był smalec vegański z białej fasoli..... palce lizać 😉
Stowarzyszenie "Jestem"
Krótki filmik z naszego wyjścia na kręgle w zeszłym tygodniu 😉
Stowarzyszenie "Jestem"
W ostatnim czasie grupa warsztatowa PRP wzięła udział w konkursie o tematyce związanej z książką „Mały Książę”. Wszyscy chętnie brali udział w zadaniu plastycznym.
Stowarzyszenie "Jestem"
Na początku października grupa PRP właśnie tak pracowała na zajęciach z ceramiki. Efektami naszej pracy już wcześniej się z Wami podzieliliśmy.