Aktualności z życia Stowarzyszenia

Stowarzyszenie "Jestem"

„Człowiek jest wielki nie przez to co posiada, lecz przez to kim jest, nie przez to co ma, lecz przez to czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II Stowarzyszenie "JESTEM" posiada Status Organizacji Pożytku Publicznego Nasze Stowarzyszenie powstało z inicjatywy terapeutów, rodziców dzieci niepełnosprawnych, osób uzależnionych oraz grupy ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych. Jesteśmy Stowarzyszeniem niosącym pomoc dzieciom niepełnosprawnym, dzieciom z rodzin najuboższych oraz potrzebujących wsparcia. Naszą pomocą obejmujemy również dorosłe osoby niepełnosprawne oraz osoby uzależnione. Ważną rolę w naszej działalności odgrywają wolontariusze. Prowadzimy zajęcia terapeutyczne i rehabilitacyjne z wykorzystaniem najnowszych technologii informatycznych oraz blok zajęć integracyjnych, w których komputer odgrywa ważną rolę. Pragniemy nawiązać współpracę z podobnymi ośrodkami w kraju i za granicą. Liczymy, że poprzez nowe kontakty będziemy mieli ułatwiony dostęp do nowoczesnych technologii i urządzeń komputerowych. Kładziemy nacisk na działania w dziedzinie kultury, turystyki i rozrywki. Proponujemy wspólne wycieczki, plenery oraz integracyjne imprezy kulturalno-rozrywkowe. Naszym celem jest również organizowanie szkoleń oraz spotkań terapeutów i wolontariuszy. Nasza obecna propozycja dotyczy trzech bloków programowych, prowadzonych z dziećmi niepełnosprawnymi: Terapia Logopedyczna z Wykorzystaniem Komputera, Program Rozwoju Kreatywności, Programy Integracyjne.
Stowarzyszenie "Jestem"
Wszystkie znaki wskazują, że wielkimi krokami zbliża się jesień 🍁 Na chłodne dni grupa Miętusów poleca pyszną, sycącą i przede wszystkim rozgrzewającą grochówkę. 🫕
Stowarzyszenie "Jestem"
Dziś w ramach warsztatów funkcjonowania codziennego grupa "Miętusów" i grupa AAC zorganizowała grilla na pożegnanie lata 🍢🍡 wszyscy uczestnicy z dużym zaangażowaniem pomagali w przygotowaniach. Oprócz kiełbasek przygotowaliśmy pyszne, kolorowe warzywa 🍅🥒🌶
Stowarzyszenie "Jestem"
Na zajęciach kulinarnych u dzieciaczków królują same ulubione potrawy. Tym razem zdecydowaną większością przegłosowane zostały naleśniki. Było pysznie 😊
Stowarzyszenie "Jestem"
Mimo gorszej aury my zdecydowanie myślimy dalej o zabawie na powietrzu 😊 Nasze dzieci uwielbiają okoliczne place zabaw 😊
Stowarzyszenie "Jestem"
W tym tygodniu razem z dziećmi rozmawialiśmy o kolejnych destynacjach turystycznych. Tym razem "byliśmy" w górach. 😊
Stowarzyszenie "Jestem"
Wczoraj jedna z naszych Podopiecznych - Wiktoria Mruk - miała możliwość spełnić jedno ze swoich marzeń! Dzięki uprzejmości kierownictwa sklepu Carrefour na toruńskich Bielawach oraz zaangażowaniu wielu zaprzyjaźnionych osób Wiktoria mogła usiąść za sklepową kasą i obsługiwać klientów 😊 zapraszamy do oglądania relacji z tego wydarzenia.