Aktualności z życia Stowarzyszenia

Stowarzyszenie "Jestem"

„Człowiek jest wielki nie przez to co posiada, lecz przez to kim jest, nie przez to co ma, lecz przez to czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II Stowarzyszenie "JESTEM" posiada Status Organizacji Pożytku Publicznego Nasze Stowarzyszenie powstało z inicjatywy terapeutów, rodziców dzieci niepełnosprawnych, osób uzależnionych oraz grupy ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych. Jesteśmy Stowarzyszeniem niosącym pomoc dzieciom niepełnosprawnym, dzieciom z rodzin najuboższych oraz potrzebujących wsparcia. Naszą pomocą obejmujemy również dorosłe osoby niepełnosprawne oraz osoby uzależnione. Ważną rolę w naszej działalności odgrywają wolontariusze. Prowadzimy zajęcia terapeutyczne i rehabilitacyjne z wykorzystaniem najnowszych technologii informatycznych oraz blok zajęć integracyjnych, w których komputer odgrywa ważną rolę. Pragniemy nawiązać współpracę z podobnymi ośrodkami w kraju i za granicą. Liczymy, że poprzez nowe kontakty będziemy mieli ułatwiony dostęp do nowoczesnych technologii i urządzeń komputerowych. Kładziemy nacisk na działania w dziedzinie kultury, turystyki i rozrywki. Proponujemy wspólne wycieczki, plenery oraz integracyjne imprezy kulturalno-rozrywkowe. Naszym celem jest również organizowanie szkoleń oraz spotkań terapeutów i wolontariuszy. Nasza obecna propozycja dotyczy trzech bloków programowych, prowadzonych z dziećmi niepełnosprawnymi: Terapia Logopedyczna z Wykorzystaniem Komputera, Program Rozwoju Kreatywności, Programy Integracyjne.
Stowarzyszenie "Jestem"
Wczoraj w Stowarzyszeniu odbył się pokaz Taekwondo, który zaprezentowała nam szkoła Centuria Teakwondo z Torunia. Mamy nadzieję, że dzięki temu występowi uda się zachęcić do udziału w treningach 🙂
Stowarzyszenie "Jestem"
Dziś świętowaliśmy podwójne urodziny Malwiny i Zbyszka. Tradycyjnie śpiewaliśmy Sto lat, składaliśmy życzenia i jedliśmy torty. Oczywiście były też prezenty i tańce. Wszyscy byli w bardzo dobrych humorach 🙂
Stowarzyszenie "Jestem"
Grupa PRP w tym tygodniu wybrała się również do lasu w poszukiwaniu jesieni. Mieliśmy okazje doświadczać na własnej skórze delikatność mchów i traw oraz strukturę kory drzew. Miło nam było spędzić czas w ciszy z daleka od szumu miasta.
Stowarzyszenie "Jestem"
Stowarzyszenie "Jestem"Stowarzyszenie "Jestem" jest w: Kamienica Inicjatyw.
W poniedziałek grupa PRP poznawała tajniki ceramiki. Mieliśmy okazje poznać podstawy pracy z gliną. Wspólnymi siłami udało nam się ulepić kilka całkiem ciekawych przedmiotów. Na efekty naszej kreatywności musimy trochę poczekać.
Stowarzyszenie "Jestem"
Dziś na zajęciach kulinarnych grupa PRP przygotowywała kiszonki domowymi sposobami z receptur swych babć, czekamy cierpliwie na efekty fermentacji.
Stowarzyszenie "Jestem"
CWIIWRD. Wykorzystujemy ostanie ciepłe dni.