Aktualności z życia Stowarzyszenia

Stowarzyszenie "Jestem"

„Człowiek jest wielki nie przez to co posiada, lecz przez to kim jest, nie przez to co ma, lecz przez to czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II Stowarzyszenie "JESTEM" posiada Status Organizacji Pożytku Publicznego Nasze Stowarzyszenie powstało z inicjatywy terapeutów, rodziców dzieci niepełnosprawnych, osób uzależnionych oraz grupy ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych. Jesteśmy Stowarzyszeniem niosącym pomoc dzieciom niepełnosprawnym, dzieciom z rodzin najuboższych oraz potrzebujących wsparcia. Naszą pomocą obejmujemy również dorosłe osoby niepełnosprawne oraz osoby uzależnione. Ważną rolę w naszej działalności odgrywają wolontariusze. Prowadzimy zajęcia terapeutyczne i rehabilitacyjne z wykorzystaniem najnowszych technologii informatycznych oraz blok zajęć integracyjnych, w których komputer odgrywa ważną rolę. Pragniemy nawiązać współpracę z podobnymi ośrodkami w kraju i za granicą. Liczymy, że poprzez nowe kontakty będziemy mieli ułatwiony dostęp do nowoczesnych technologii i urządzeń komputerowych. Kładziemy nacisk na działania w dziedzinie kultury, turystyki i rozrywki. Proponujemy wspólne wycieczki, plenery oraz integracyjne imprezy kulturalno-rozrywkowe. Naszym celem jest również organizowanie szkoleń oraz spotkań terapeutów i wolontariuszy. Nasza obecna propozycja dotyczy trzech bloków programowych, prowadzonych z dziećmi niepełnosprawnymi: Terapia Logopedyczna z Wykorzystaniem Komputera, Program Rozwoju Kreatywności, Programy Integracyjne.
Stowarzyszenie "Jestem"
Grupa PRP postanowiła przedłużyć sobie Tłusty Czwartek aż do piątku i w związku z tym jedliśmy dziś pyszne donuty. Zanim jednak poznaliśmy ich smak mieliśmy zadanie, aby każdy z nich udekorować. Wszyscy świetnie bawili się podczas ozdabiania, przy okazji pobudziliśmy swoją kreatywność. Każdy z donutów to istne arcydzieło 
Stowarzyszenie "Jestem"
Czwartkowe wyjście w teren grupy PRP miało cel edukacyjno-rozrywkowy, a miejscem docelowym było muzeum etnograficzne, gdzie odbyliśmy warsztaty muzyki ludowej. Poznaliśmy stare i dziwne instrumenty, dowiedzieliśmy się o ważnej roli muzyki w dawnych czasach, graliśmy również na instrumentach jak również sami je stworzyliśmy z przedmiotów codziennego użytku.
Stowarzyszenie "Jestem"
Kontynuacją tematu muzycznego w grupie PRP była wizyta Pani Diany, która zauroczyła nas swą pasją muzyczną odkrywając przed nami liczne talenta. Sami także braliśmy czynny udział w muzykowaniu.
Stowarzyszenie "Jestem"
Z okazji Walentynek grup PRP postanowiła osłodzić sobie ten dzień pysznymi goframi. Przysmaki miały różne kolory – brązowy, biały i zielony dzięki naturalnym barwnikom, których użyliśmy. Każdy z nich był udekorowany świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Stowarzyszenie "Jestem"
W ubiegłym tygodniu grupa PRP przygotowywała się do balu, tworząc projekty i szkice kostiumów, które potem wykonaliśmy. Robiliśmy także koperty ozdobne wraz z informacjami zwrotnymi na dzień Walentynkowy. W między czasie staraliśmy się rozruszać zmysły muzyczne i motoryczne, aby nastroić się na klimat karnawałowy za pomocą instrumentów perkusyjnych.
Stowarzyszenie "Jestem"
W zeszłym tygodniu wybraliśmy się do Planetarium na krótki film dotyczący warunków atmosferycznych na innych planetach. Później odwiedziliśmy Bazę Mars#17, na której poznaliśmy sprzęt, którego będzie można w przyszłości używać podczas pobytu na Marsie. Było to dla nas bardzo ciekawe doświadczenie.